Skip to Content

Bandana-Rama: Účesy s použitím šatky

Getty Images

Štvorcové šatky na vlasy s typickým kašmírovým vzorom sú dnes známe ako bandany. Asi pred 200 rokmi bandany predstavovali štvorcový kus súkna, na ktorom boli vytkané obrazy panovníkov alebo dobových výjavov. V súčasnosti je po nich dopyt skôr ako po vlasovom doplnku. Ukážeme vám tri z mnohých štýlových účesov, na ktorých úpravu využijete práve trendovú bandanu.

Bandany určite nie sú iba dočasným módnym výstrelkom, ktorý čoskoro pominie. Nikdy totiž z módy nezmizli. Udržali sa najmä na krkoch cowboyov a stále sú využívané ako darčekový predmet napríklad v politických kampaniach. Vyhľadávajú ich rovnako muži aj ženy a mnohí ich nosia ako prejav svojho módneho postoja či príslušnosti k určitej skupine. Bandany sú najčastejšie uviazané okolo krku alebo okolo hlavy. Blogerka Leandra Merine (Man Repeller) ich tiež nosieva uviazané okolo zápästia. A topmodelka Alessandra Ambrosio a pop hviezda Rihanna fandia bandanam už celú večnosť. Bandany za stáročia svojej existencie prešli skutočne dlhú cestu.

Zaujímavé fakty o bandanach

Slovo bandana má pôvod v hindskom slove bāṅdhnū , čo znamená uviazané plátno. Štandardná veľkosť bandany je 60x60 cm. Kým pôvodné bandany zobrazovali významné osobnosti (jedna z prvých bandán niesla podobizeň veliteľa kontinentálnej armády Georga Washingtona na koni), dnešné bandany sú známe svojím kašmírovým vzorom, pričom tieto pestrofarebné štvorce ponúkajú nekonečné možnosti využitia. V minulosti väčšinou slúžili ako šatky na hlavy, čelenky či šatky na krk. Ľudia ich tiež zošívali do malých mešcov na prenášanie rôznych drobností. Preto bandany vlastne nikdy nevymizli. Bol po nich rovnaký dopyt v roku 1800 ako v roku 1990 a nie je tomu inak ani v súčasnosti. Pre niektorých sa stávajú zberateľskou vášňou a inšpirujú k mnohým rafinovaným spôsobom ich nosenia. Ak pochybujete o dostatočnej dávke kreativity na ich nosenie, stačí si vyhľadať rôzne postupy ich viazania na webe. Mnohé účesy fixujú bandany na mieste, iné zdobia ako doplnok. Teraz vám predstavíme tri úžasné vlasové stylingy s použitím bandany.

Ako skladať a viazať bandanu pre trendový účes

Štandardná verzia: Bandana použitá ako čelenka. Precízne poskladaná bandana je omotaná okolo hlavy a uviazaná vzadu. Tento účes je populárny medzi hippies, rockermi aj cyklistami. Bandanové čelenky perfektne pristanú k voľne rozpusteným vlasom aj výčesom. Náš obľúbený účes zdobí až 3 palce široká bandana uviazaná okolo dlhých vlnitých vlasov s cestičkou uprostred. TIP: Pre ozvláštnenie účesu môžete rohy poskladanej bandany nasmerovať do čela.

Vľavo: Modelka Candice Swanepoel, anjel Victoria’s Secret, predvádza klasický a zároveň štýlový spôsob, ako nosiť bandanu.

Účesy s použitím šatky
Candice Swanepoel

Klasická verzia: Zložená bandana býva iba o niečo širšia než 1 palec, ak je bandana použitá ako čelenka. Dnešné bandanové čelenky majú vytvárať dojem 50. a 60. rokov minulého storočia. Textúra aj farba bandán vytvárajú vo vlasoch výrazný a neprehliadnuteľný doplnok. Účesy s bandanovými čelenkami sú perfektnou voľbou na festivaly, dovolenky a športové aktivity. Kreatívne ženy si šatku uväzujú vpredu a rohy bandany viažu do mašle.

Bandanové umenie: Poskladaná bandana tiež môže byť vpletená do vlasov, aby vytvorila zaujímavý farebný efekt. Môžete použiť aj niekoľko šatiek vo vašich obľúbených farbách súčasne, aby ste vytvorili originálne farebné kombinácie. Zviažte ich spolu pred vpletením či zatočením do vlasov. Existuje skutočne nekonečné množstvo možností, ako môžete kombinovať a stajlovať bandany.

Vľavo: Modelka Brianna Falcon vplietla bandany do svojich klasických vrkočov.

Hair Bandana
Brianna Falcon
Súvisiace články
  • Kedy používať produkty s obsahom silikónov

    Tipy a triky

    Kedy používať produkty s obsahom silikónov
    ...

    Či sú pre vás produkty s obsahom silikónov to pravé, záleží na type vašich vlasov a na tom, aké by ste ich chceli mať.

    ...
  • Vlasy a šport: Tipy na praktický a štýlový styling

    Tipy a triky

    Vlasy a šport: Tipy na praktický a štýlový styling
    ...

    Tie z vás, ktoré milujú zábavu, štýl a rýchly pohyb, sa určite rady inšpirujú praktickými a trendy účesmi slávnych športovkýň.

    ...
  • Starostlivosť o dlhé vlasy

    Dlhé vlasy

    Starostlivosť o dlhé vlasy
    ...

    Vlasy po ramená rástli aspoň tri roky a prežili minimálne 300 umytí. Správna starostlivosť je preto nutnosťou. Máme deväť skvelých tipov pre vaše dlhé vlasy

    ...
  • Trendy účesy 2014 podľa módnych návrhárov

    Trendy účesy pre ženy

    Trendy účesy 2014 podľa módnych návrhárov
    ...

    Zaujímalo nás, čo bude definovať účesy v roku 2014. Vydajte sa s nami na túru po módnych prehliadkach a objavte najhorúcejšie trendy!

    ...
  • Objavte trendy v účesoch na rok 2016!

    Trendy účesy pre ženy

    Objavte trendy v účesoch na rok 2016!
    ...

    Vzrušujúce, jedinečné, sebavedomé! Rekapitulujeme, čo sa objavilo na módnych mólach a prinášame to najdôležitejšie na sezónu jar/leto 2016.

    ...
  • Účesy hviezd: Karolina Kurková

    Trendy účesy pre ženy

    Účesy hviezd: Karolina Kurková
    ...

    Filmové festivaly v Cannes sú legendárne. Na tohtoročnom festivale oslnila super modelka Karolina Kurková elegantným retro účesom. Karolina Kurková upravila svoje vlasy v štýle Holllywoodskej klasickej éry a jednej hviezdy filmového neba.

    ...
  • Športovci a starostlivosť o vlasy

    Športy

    Športovci a starostlivosť o vlasy
    ...

    Vlasy atlétov sú často vystavované nepriaznivým vplyvom ako chlór, slaná voda či telesný pot. Potrebujú extra starostlivosť a nekomplikovaný styling.

    ...
  • Aktívny styling: Športové účesy plné energie

    Športy

    Aktívny styling: Športové účesy plné energie
    ...

    Prinášame vám stylingové variácie, pri ktorých sa zaručene nespotíte. Účesy, s ktorými sa budete nielen dobre cítiť, ale aj skvele vyzerať.

    ...
  • Športové účesy

    Športy

    Športové účesy
    ...

    Nemusíte súťažiť na Olympijských hrách aby ste podrobili váš účes skúške z námahy. Pozrite si naše video a návrhy na krásne športové účesy.

    ...
  • Boxerské vrkoče: Horúci trend v zapletaných účesoch

    Športy

    Boxerské vrkoče: Horúci trend v zapletaných účesoch
    ...

    Štartujeme ďalšie stylingové kolo pre zapletané účesy: Boxerské vrkoče sa v poslednom čase stali skutočným účesom šampiónov!

    ...
  • Vysokohorský styling: Buďte šik aj na lyžovačke!

    Športy

    Vysokohorský styling: Buďte šik aj na lyžovačke!
    ...

    Užívajte si svieži vzduch a buďte štýlové aj na svahu! Prinášame vám účesy, ktoré zábavu na snehu určite nepokazia.

    ...
  • Účesy pre športovkyne

    Športy

    Účesy pre športovkyne
    ...

    Nikto nepotrebuje vyhrať súťaž o účes roku na ceste do posilňovne. Avšak, ženy sa radi cítia v pohode za všetkých okolností. Ukážeme vám účesy pre športovcov, ktoré vydržia aj náročné aktivity a stále vyzerajú trendy.

    ...