Skip to Content

Vlasy ako umelecké dielo: Čo je „balayage“?

Getty Images

Horúcim hitom vo svete módy je farebná technika, ktorá vo vašich vlasoch vytvorí „wow“ efekt – a pritom pôsobí veľmi prirodzene! Zoznámte sa s balayage a zistite, ako funguje, čo ju odlišuje od ombré looku a či dokáže vyniknúť aj v kratších vlasoch... Brunetka, blondínka, červenovláska alebo čiernovláska – komu táto metóda najviac pristane?

Bala-čo? Trendsetteri nehovoria o ničom inom, ale pre vás je to stále španielska dedina? Nechytajte paniku a odhaľte, čo sa za týmto názvom skrýva: 

Čo je balayage?

Kráľovná balayage: Herečka a módna ikona Sarah Jessica Parker prisahá na farebný trend s prirodzeným efektom už niekoľko rokov.

Aj vlasy sa môžu stať maliarskym plátnom. Francúzski kaderníci vynašli a zdokonalili farebnú techniku, pri ktorej nanášajú farbu štetcom priamo na vlasy. Po celom svete sa však stala balayage (vyslovuj „balejaž) populárnou až nedávno. Jej názov sa odvodzuje od francúzskeho balayer, čo značí zametať alebo prenesene vytvárať ťahy štetcom. Ide o variáciu melírovania, t.j. vytvárania svetlejších pruhov vo vlasoch.

Pri melírovaní sa oddelia celé pramienky, ktoré sa farbia od korienkov až po končeky a následne zabalia do alobalu. Balayage má odlišný postup: pramienky sa držia voľne v jednej ruke a druhou sa na nich nanáša farba plynulými ťahmi štetca. To umožňuje vytvárať farebné spojenia rôznej intenzity, výsledkom je živý look plný energie. Korienky vlasov však zostávajú takmer nedotknuté. Farba sa nanáša na dĺžky a na končeky vlasov predovšetkým tam, kde lemujú tvár. Týmto spôsobom je možné dosiahnuť úžasné efekty a zvýrazniť črty tváre. Prechody medzi farebnými pruhmi sú tlmené a jemné a výsledok pôsobí maximálne prirodzene – je takpovediac individuálne „ušitý“ pre potreby jej nositeľky.  

Jemné i výraznejšie kontrasty vo vlasoch sa dosahujú nanášaním farieb na jednotlivé pramienky pomocou štetca. Tým sa opticky zvyšuje alebo znižuje objem vlasov podľa požiadaviek a typu vlasov. Nehovoriac o tom, že hra svetlých a tmavých nuáns tiež vytvára lichotivý dojem kontúrovania. Takže trend, ktorý zvýrazňuje črty tváre rafinovanou aplikáciou make-upu funguje aj vo vlasoch! Plochy, ktoré chcete zvýrazniť, ako napríklad lícne kosti, pokryjete svetlým odtieňom. A tmavšie plochy vo vlasoch to zase všetko príjemne vyvážia. Aj tvár je možné efektívne modelovať, kontúrovať a vylepšovať rafinovanou technikou zosvetlených pramienkov.

Čím sa odlišuje od ombré looku?

Módna horúčka s názvom ombré je založená na gradácii: tmavé korienky alebo aj dĺžky - záleží na tom, kde začína farebný prechod – a zosvetlené končeky. Ak svetlé vlasy začínajú pri korienkoch a menia sa na tmavší odtieň – zvyčajne v polovici dĺžky – potom ide o dvojtónový look. No na rozdiel od balayage nepracujú ombré ani dvojtónový look s jednotlivými pramienkami. Farbenie začína na úrovni uší, prípadne nižšie či vyššie, a pokrýva celú zvyšnú časť vlasov. Výsledkom je úchvatný look. Dva odtiene sa pri ombré a dvojtónovom looku jasne odlišujú, no pri technike balayage vytvárajú svetlé a tmavšie pramienky doslova umelecké dielo a navodzujú prirodzený dojem.   

V akej dĺžke vlasov balayage najviac vynikne?

Od strapatého pixie, cez rovný bob až po zvlnené dlhé vlasy – balayge funguje prakticky s každým účesom. Je to preto, že vďaka tejto uvoľnenej technike sú farebné akcenty individuálne prispôsobené strihu a štruktúre vlasov. No najimpozantnejší efekt prirodzene dosiahnete v XL dlhých vlasoch. Prečo? Čím dlhšie sú vaše vlasy (odporúčame dĺžku aspoň po plecia), tým kreatívnejšie môžete zosvetlené pramene umiestniť. A pohyb dlhých rozpustených vlasov – obzvlášť ak sú zvlnené – rafinovanú hru farieb ešte viac oživí. 

Aké farby prichádzajú do úvahy?

To je na tejto technike to najlepšie: všetky! Či už chcete dodať šťavu prirodzenému odtieňu vlasov alebo vyskúšať celkom nový mix farieb – s technikou balayage bude výsledok zaručene úchvatný. Čo tak pruhy zlatej blond v čokoládovohnedých vlasoch? Alebo podmanivé bordové akcenty v čiernych vlasoch. S metódou balayage je možná akákoľvek kombinácia.  

Dosť bolo teórie, pozrime sa na prax. V galérii sme pre vás zozbierali hviezdy s najkrajšími účesmi ozdobenými technikou balayage: 

Súvisiace články
  • Farba verzus tónovanie: Ktorá metóda je tá pravá?

    Farbenie vlasov

    Farba verzus tónovanie: Ktorá metóda je tá pravá?
    ...

    Prinášame vám dôležité fakty, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní. Aké sú medzi nimi rozdiely, aké majú výhody a čo od ich aplikácie môžete očakávať?

    ...
  • Letná blond: Zdravé vlasy pobozkané slnkom

    Blond farba vlasov

    Letná blond: Zdravé vlasy pobozkané slnkom
    ...

    Trblietavá blond je esenciou leta. Aby takou aj zostala, mali by ste chrániť vlasy pred UV žiarením. Prinášame tie najlepšie letné tipy pre blondínky.

    ...
  • Farebné pruhy

    Exotické farby na vlasy

    Farebné pruhy
    ...

    Kombinácie výrazných farieb už nie sú vyhradené len pre látky a odevy. Teraz zvýrazňujú štýlové ženy žiarivými farbami svoje účesy

    ...
  • Návrat trendu: platinová blond je teraz trendy viac ako kedykoľvek predtým

    Plavá farba na vlasy

    Návrat trendu: platinová blond je teraz trendy viac ako kedykoľvek predtým
    ...

    Plavá, plavejšia, platinová. Tento najsvetlejší blond tón je medzi farbami na vlasy dobre známy. Platinová blond sa nosí už od 90. rokov, ale až teraz si ju ľudia prestali spájať s bábikou Barbie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko, čo potrebujete vedieť o tejto trendy farbe.

    ...
  • Blogové trendy: Zafarbite si vlasy načerveno

    Červená farba na vlasy

    Blogové trendy: Zafarbite si vlasy načerveno
    ...

    Blogerky sa rozžiarili pre červené vlasy. Zistite, či aj vám červené vlasy pristanú a ako si ich udržať stále krásne, plné života.

    ...
  • Odvážte sa! Premena blondínky na brunetku

    Farbenie

    Odvážte sa! Premena blondínky na brunetku
    ...

    Rada experimentujete s farbou vlasov? Možno vás zaujíma, aký je vzťah medzi odtieňom vlasov a celkovým imidžom.

    ...
  • Odtiene sivej: Nové trendy pre šedivé vlasy

    Šedivé vlasy

    Odtiene sivej: Nové trendy pre šedivé vlasy
    ...

    Nastávajú sivé časy: Vlasy tejto farby začínajú byť trendy! Zistite, ktoré účesy sú práve obzvlášť vhodné na to, aby sivým vlasom dovolili vyniknúť.

    ...
  • Odfarbenie pôvodne šedých vlasov

    Šedivé vlasy

    Odfarbenie pôvodne šedých vlasov
    ...

    Šedivé vlasy vyjadrujú určitý postoj k móde a životnému štýlu. Ženy, ktoré si farbili šedivé vlasy a teraz majú v pláne prestať vedia, koľko času to vyžaduje. Stať sa trendy so šedivými vlasmi však chce tiež svoj čas.

    ...
  • Hviezdy so šedivými vlasmi

    Šedivé vlasy

    Hviezdy so šedivými vlasmi
    ...

    Celebrity na celom svete zbožňujú svoje šedivé vlasy. Obdivujte šediny Jamie Lee Curtis, Judy Dench a iné hviezdy!

    ...
  • Šedivé vlasy

    Šedivé vlasy

    Šedivé vlasy
    ...

    V panike si ženy začínajú farbiť vlasy hneď ako nájdu svoj prvý šedivý vlas. Mladé hviezdy však objavili krásu a šarm šedivých vlasov.

    ...
  • Svieže účesy pre šedivé vlasy

    Šedivé vlasy

    Svieže účesy pre šedivé vlasy
    ...

    Jemné vlny, boby, uhladené drdoly a krátke účesy sú variácie, ktoré dodajú štýl šedivým vlasom.

    ...
  • Hlasujte: Ktorej blondínke to viac pristane?

    Plavá farba na vlasy

    Hlasujte: Ktorej blondínke to viac pristane?
    ...

    Ktorá z aktuálnych blondínok pôsobí príťažlivejšie, Emma Roberts či Demi Lovato? Hlasujte za svoju víťazku!

    ...