Skip to Content

Vaše osobné odtiene: aká je vaša farba?

Farby majú špeciálnu príťažlivosť a schopnosť okoreniť náš život. To môžeme sčasti aplikovať aj na farbu vlasov. Ak cítite, že je vo vašom živote čas na zmenu, najčastejšie zmeníte práve farbu vlasov. Aj keď máte na výber z niekoľkých možností, nie všetky farby svedčia každému typu. Pred tým, ako začnete s premenou vašich vlasov, mali by ste vedieť, aký typ ste a čo sa vám hodí. Existuje jednoduchý spôsob, ako to zistiť. Radi vám poradíme, ako zistíte, aký typ pleti máte.

Ste jarný, letný, jesenný alebo zimný typ? Výsledok nezáleží iba od vašej etnickej príslušnosti alebo vášho vzhľadu. Poznať svoj fototyp nie je na zahodenie. Keď sa nad tým zamyslite, nikto z nás nechce vyzerať bledo alebo staršie , a to iba kvôli zlej voľbe farby vlasov. Nasledujúce opisy typov pleti vám pomôžu vybrať ten najlepší odtieň vlasov podľa typu vašej pleti. Správna farba nielen vylepší váš vzhľad, ale zvýrazní aj vašu tvár.

Farby pre jarný typ

Tvár: pleť je svetlá, jasná a má zlatožltú farbu alebo broskyňový odtieň. Jarné typy sa ľahko začervenajú a majú často pehy.

Farba očí: farba očí je v škále svetlých farieb, od svetlo modrej do zelenej. Ľudia jarného typu majú často v dúhovke zlatistú farbu.

Farba vlasov: Príroda sama dala do vlasov jarného typu ženy zlatistý lesk. Preto by ste sa mali vyhnúť popolavému odtieňu a namiesto neho si vybrať teplé farby.

Farba vlasov pre jarný typ: ideálnou voľbou je zlatá blond, šedožltá farba, medová, zlatá hnedá, medená, červenkasté tóny, zlatá červená alebo jahodová blond.

Takisto aj svetlé hnedé tóny sú tiež dobrou voľbou. Dbajte na to, aby vami vybraná farba nebola príliš tmavá. K tomuto typu pleti dokonale pristane dramatický výraz.

Farby pre letný typ

Tvár: letné typy majú ružovkastý odtieň pleti s nádychom do modra, až fialových odtieňov.

Farba očí: oči sú modré, modro-zelené, sivo- modré alebo zelené. Niektoré letné typy majú hnedé oči s nádychom do modra, siva alebo zelena.

Farba vlasov: prúžky striebristej alebo platinovej blond sú farby, ktoré dodajú vlasom ten správny lesk. O dva odtiene tmavšie prúžky dodajú vlasom živší výraz.

Farba vlasov pre letný typ: v prípade, že ste sa rozhodli zafarbiť si vlasy, popolavá blond, popolavá hnedá alebo platinová blond sú farby presne pre vás.

Letnému typu sluší aj červený odtieň, napr. Bordeaux alebo svetlofialový. Mali by ste sa vyvarovať červenému odtieňu s mahagónom, medený alebo zlatý odtieň, ktorý vám na tvári pridajú niekoľko rokov.

Farby pre jesenný typ

Tvár: farba pleti jesenného typu môže byť svetlá alebo s bronzovým nádychom. Na jesennom type pleti nezriedka nájdete aj pehy. Tento typ pleti nie je u nás bežný, pretože ho  môžeme vidieť u ľudí pochádzajúcich z Afriky, Ázie alebo u predkov Juhoeurópanov.

Farba očí: farba očí pre tento typ je hnedá s odtieňmi zelenej, modrej alebo tyrkysovej. Príležitostne sa môžete stretnúť aj so svetlomodrými očami.

Farba vlasov: tmavo hnedá s červeným odtieňom alebo červená farba s odleskom do medena alebo mahagónu.

Farba vlasov pre jesenný typ: zvýraznite svoje vlasy teplou farbou ako je napr. červená alebo medené odtiene.

Hodia sa vám takisto aj všetky odtiene hnedej, ako zlatá hnedá, medená zlatá alebo gaštanová. Ak si aj tak chcete prefarbiť vlasy na blond, siahnite najprv po zlatistých odtieňoch. Popolavá blond jesennému typu nepristane. Veľmi dobrou voľbou je aj zlatý alebo medeno-červený melír. Blond pramienky nie sú celkom vhodné, pretože blond farba nevyzerá vo vlasoch prirodzene.

Farby pre zimný typ

Tvár: farba pleti je veľmi svetlá. Niekedy je možné vidieť aj slabo zelenkasté odtiene ciev a žiliek. V každom prípade zimný typ pokožky má modrasté podtóny. Zimný odtieň pleti je vo svete bežný. Veľa ľudí pochádzajúcich z Afriky, Ázie alebo južnej Európy majú sklony patriť do tejto skupiny.

Farba očí: tmavo hnedá, sivá, ľadovo modrá alebo jasne zelená v silnom kontraste s bielkom oka.

Farba vlasov: prírodne je farba vlasov čierna, niekedy s odtieňom stredne hnedej.

Farba vlasov pre zimný typ: bohaté tóny zimného typu prirodzene vyžarujú teplo. Preto potrebujú takéto vlasy predovšetkým starostlivosť kondicionéru, ktorý dodá vlasom lesk. Ak by ste chceli zvýrazniť svoju prirodzenú farbu vlasov, použite na to modrastý až čierny lesk. Farby baklažánu alebo mahagón čierne vlasy isto zdôraznia. Farebné úpravy vo vašej prirodzenej farbe vlasov zdôraznia prirodzenú krásu vlasov a pridajú im viac lesku.

Zimnému typu v žiadnom prípade nepristanú červené odtiene. Rovnako nevyniknete ani s červenými pramienkami, pretože vlasom celkovo dodajú červenkastý nádych, ktorý vám pridá roky. Ak stále chcete na vlasy použiť farbu, použite popolavé farby. V žiadnom prípade nepoužívajte zlatisté farby, pretože uberajú prirodzenej farbe vašej pleti.

Tip

Najlepší spôsob ako určiť typ svojej pleti, je učesať si vlasy dozadu a priložiť k nim biely uterák.  Pozrite sa do zrkadla: ak vám pripadá odtieň vašej pokožky žltkastý, máte teplý typ pokožky. Studený typ pleti sa vám zasa bude javiť ako modrastý odtieň.

Súvisiace články
  • Farba verzus tónovanie: Ktorá metóda je tá pravá?

    Farbenie vlasov

    Farba verzus tónovanie: Ktorá metóda je tá pravá?
    ...

    Prinášame vám dôležité fakty, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní. Aké sú medzi nimi rozdiely, aké majú výhody a čo od ich aplikácie môžete očakávať?

    ...
  • Letná blond: Zdravé vlasy pobozkané slnkom

    Blond farba vlasov

    Letná blond: Zdravé vlasy pobozkané slnkom
    ...

    Trblietavá blond je esenciou leta. Aby takou aj zostala, mali by ste chrániť vlasy pred UV žiarením. Prinášame tie najlepšie letné tipy pre blondínky.

    ...
  • Farebné pruhy

    Exotické farby na vlasy

    Farebné pruhy
    ...

    Kombinácie výrazných farieb už nie sú vyhradené len pre látky a odevy. Teraz zvýrazňujú štýlové ženy žiarivými farbami svoje účesy

    ...
  • Návrat trendu: platinová blond je teraz trendy viac ako kedykoľvek predtým

    Plavá farba na vlasy

    Návrat trendu: platinová blond je teraz trendy viac ako kedykoľvek predtým
    ...

    Plavá, plavejšia, platinová. Tento najsvetlejší blond tón je medzi farbami na vlasy dobre známy. Platinová blond sa nosí už od 90. rokov, ale až teraz si ju ľudia prestali spájať s bábikou Barbie. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko, čo potrebujete vedieť o tejto trendy farbe.

    ...
  • Blogové trendy: Zafarbite si vlasy načerveno

    Červená farba na vlasy

    Blogové trendy: Zafarbite si vlasy načerveno
    ...

    Blogerky sa rozžiarili pre červené vlasy. Zistite, či aj vám červené vlasy pristanú a ako si ich udržať stále krásne, plné života.

    ...
  • Odvážte sa! Premena blondínky na brunetku

    Farbenie

    Odvážte sa! Premena blondínky na brunetku
    ...

    Rada experimentujete s farbou vlasov? Možno vás zaujíma, aký je vzťah medzi odtieňom vlasov a celkovým imidžom.

    ...
  • Odtiene sivej: Nové trendy pre šedivé vlasy

    Šedivé vlasy

    Odtiene sivej: Nové trendy pre šedivé vlasy
    ...

    Nastávajú sivé časy: Vlasy tejto farby začínajú byť trendy! Zistite, ktoré účesy sú práve obzvlášť vhodné na to, aby sivým vlasom dovolili vyniknúť.

    ...
  • Odfarbenie pôvodne šedých vlasov

    Šedivé vlasy

    Odfarbenie pôvodne šedých vlasov
    ...

    Šedivé vlasy vyjadrujú určitý postoj k móde a životnému štýlu. Ženy, ktoré si farbili šedivé vlasy a teraz majú v pláne prestať vedia, koľko času to vyžaduje. Stať sa trendy so šedivými vlasmi však chce tiež svoj čas.

    ...
  • Hviezdy so šedivými vlasmi

    Šedivé vlasy

    Hviezdy so šedivými vlasmi
    ...

    Celebrity na celom svete zbožňujú svoje šedivé vlasy. Obdivujte šediny Jamie Lee Curtis, Judy Dench a iné hviezdy!

    ...
  • Šedivé vlasy

    Šedivé vlasy

    Šedivé vlasy
    ...

    V panike si ženy začínajú farbiť vlasy hneď ako nájdu svoj prvý šedivý vlas. Mladé hviezdy však objavili krásu a šarm šedivých vlasov.

    ...
  • Svieže účesy pre šedivé vlasy

    Šedivé vlasy

    Svieže účesy pre šedivé vlasy
    ...

    Jemné vlny, boby, uhladené drdoly a krátke účesy sú variácie, ktoré dodajú štýl šedivým vlasom.

    ...
  • Hlasujte: Ktorej blondínke to viac pristane?

    Plavá farba na vlasy

    Hlasujte: Ktorej blondínke to viac pristane?
    ...

    Ktorá z aktuálnych blondínok pôsobí príťažlivejšie, Emma Roberts či Demi Lovato? Hlasujte za svoju víťazku!

    ...