Skip to Content

Skvelé triky proti lámavosti vlasov

Nacivet

Prvá pomoc pre poškodené vlasy: Keď sa vaše pramienky stanú suché a lámavé, je čas na protiúder. Ako minimalizovať rozštiepené končeky a čo ich spôsobuje? Spoľahnite sa na našu expertízu proti lámavosti vlasov! Problém rozoberieme do hĺbky a predstavíme vám riešenia, ako si udržať zdravé a krásne vlasy.    

Všetci vieme, že krása vychádza zvnútra. To sa týka aj našich vlasov. Keď žiaria zdravím a sú skvele zásobené živinami, vyzerajú nádherne! No čo ak pôsobia unavene a zvädnuto? Čo ak sú namiesto zdravého lesku krehké a lámavé? Vtedy musíme pátrať po príčinách a efektívne proti nim bojovať. Je čas na tipy proti lámavosti vlasov:

Čo je lámavosť vlasov?

Najskôr by sme si mali vyjasniť rozšírený mýtus. Mnoho z nás verí, že lámavé vlasy a rozštiepené končeky predstavujú ten istý problém. Nie je to tak: rozštiepené končeky znamenajú, že končeky vlasov sú poškodené a začínajú sa rozlamovať. Na druhej strane lámavosť vlasov indikuje hlbšie poškodenie štruktúry. Môžeme ju rozpoznať ako malé biele bodky, ktoré naznačujú, že vlasy sú čiastočne zlomené. Tieto prejavy sa môžu vyskytnúť nielen na končekoch ale po celej dĺžke vlasov, tie potom pôsobia krehko a sucho ako slama. Lámavosť vlasov navyše môže postihnúť vlasy akéhokoľvek typu či dĺžky. Najviac však ohrozuje dlhé a / alebo citlivé vlasy, pretože sú zraniteľnejšie (napríklad vo vyššom veku) a ich povrch vystavovaný poškodeniu je väčší. 

Aké sú príčiny?

Lámavosť vlasov sa obyčajne objaví ako dôsledok vonkajších vplyvov, ktoré vlasy nadmerne vysušujú, znižujú ich pružnosť a poškodzujú štruktúru ich povrchu. Okrem ovzdušia to môže byť aj poškodenie v dôsledku častého a agresívneho stylingu či nesprávna starostlivosť. Tu je stručný prehľad príčin:

  • Príliš časté alebo nesprávne česanie, tupírovanie, či kefovanie ešte vlhkých vlasov

  • Príliš veľký tlak, napríklad pri nosení gumičiek alebo sponiek

  • Časté farbenie, počas ktorého sa narúšajú vlasové kutikuly

  • Chemické procedúry, ako napríklad „trvalá“
  • Teplo: priame slnko, ale aj stylingové pomôcky ako fén, kulma či žehlička

  • Trenie: hlavne pletené šály a svetre môžu narušiť vlasové vlákna

Čo pomáha?

Ak už raz dôjde k nalomeniu, je tento stav bohužiaľ nezvratný. Ale nezúfajte, počiatočné narušenie povrchu vyriešite jednoducho a horšiemu stavu môžete predísť vhodnou starostlivosťou. Ukážeme vám, ako na to:

Na končekoch: Každých šesť až osem týždňov si vlasy zastrihávajte. Odstránite končeky, ktoré sa už nalomili a vlasy budú sviežejšie a zdravšie. Keďže končeky a dĺžky sú najstaršou časťou vlasov a už toho majú dosť za sebou, potrebujú extra starostlivosť. Séra na končeky vlasov a oleje ich dokonale hydratujú, dodajú im dôležité živiny a zacelia ich.   

Keratínová starostlivosť: Požiadajte svojho kaderníka o keratínovú kúru. Ide o liečivú procedúru z Brazílie, ktorá dodá vlasom potrebný keratín. Tento elastický proteín je prirodzenou súčasťou našich vlasov a dokáže zaceliť ich štruktúru priamo zvnútra. Výsledkom sú pevné a hladké pramienky. Mimochodom, keratínová kúra je vhodná pre akýkoľvek typ vlasov a pôsobí zhruba štyri týždne.  

Ďalší tip na každodenný rituál krásy: Môžete používať šampóny a kondicionéry s obsahom keratínu – pravidelnou aplikáciou ochránite vlasy pred poškodením. 

Nasaďte masku: Vlasy z času na čas hýčkajte extra starostlivosťou vo forme masky. Tento intenzívny krém obsahuje aktívne obnovujúce látky, ktoré vlasy zjemnia a uzdravia. Vo väčšine masiek tiež nájdete bohaté oleje, ktoré im zásobujú vlhkosťou.

Ako zaobchádzať s uterákom: Vlhkosť by ste mali z vlasov len jemne vytlačiť uterákom, nikdy ich za vlhka nedrhnite. Vlasy sú v tomto stave ešte náchylnejšie k polámaniu a preto by ste sa k nim mali správať ohľaduplne. Tip experta: Namiesto bežných uterákov, ktoré môžu narušiť kutikuly, prisahajú experti na obyčajné (obnosené) bavlnené tričká. K vlasom sú jemnejšie a ponechajú im potrebnú vlhkosť.  

Viac než horúci vzduch: Používajte fén na vlasy s iontovou technológiou. Nevysaje z nich toľko vlhkosti, pretože ionty dokážu štiepiť molekuly vody vo vašich vlasov na menšie časti. Počas toho vyhladzujú aj vonkajšie kutikuly, vlasy sú preto oveľa lesklejšie. 

Rafinovaný styling s keramikou: Pri nákupe žehličky alebo kulmy na vlasy sa uistite, že sú pokryté keramickou vrstvou. Teplo bude rozmiestňované pravidelne a ich povrch nebude pri stylingu natoľko drsný, aby poškodzoval povrch vlasov.

Správny pohyb: Hrebeňom alebo kefou si po vlasoch prechádzajte jemne a vždy začínajte česať pri končekoch. Vyhnete sa tak ťahaniu už aj tak zamotaných vlasov, ktoré by sa mohli nepríjemne zauzliť. Najlepšia voľba pre vaše vlasy: prirodzené štetiny (napríklad kančie).

Zachovajte si chladnú hlavu: Pred použitím fénu, žehličky či kulmy vždy použite ochranný produkt. Nikdy na to nezabúdajte! Vysoké teploty môžu poškodiť štruktúru vlasov a napomôcť ich lámaniu. Ak majú vaše stylingové pomôcky viac než jeden teplotný stupeň, stojí za to teplo trocha zmierniť.

Súvisiace články
  • Ako nájsť ten správny šampón

    Šampón na vlasy

    Ako nájsť ten správny šampón
    ...

    Cesta za krásnymi vlasmi začína už pri umytí. Šampón špeciálne určený presne pre vaše potreby totiž dokáže omnoho viac, než by ste predpokladali...

    ...
  • Správne šampónovanie

    Šampón na vlasy

    Správne šampónovanie
    ...

    Viete, čo všetko musíte pred šampónovaním vlasov zvládnuť? Pozrite sa, ako môžete vylepšiť svoju rutinu umývania vlasov.

    ...
  • Ten pravý šampón pre váš typ vlasov

    Šampón na vlasy

    Ten pravý šampón pre váš typ vlasov
    ...

    Používaním správneho šampónu určeného pre váš typ vlasov pomôžete svojim jemným, suchým alebo mastným vlasom, aby opäť žiarili zdravím.

    ...
  • Krásne vlasy za noc

    Ochrana

    Krásne vlasy za noc
    ...

    Aj počas spánku sa môžete starať o svoje vlasy. Užívajte si sladký odpočinok, zatiaľ čo vlasové masky, kúry, ošetrujúce produkty a spreje dodajú vlasom potrebnú starostlivosť. Poznáte zoznam najlepších vlasových produktov na nočnú starostlivosť o vlasy?

    ...
  • Poškodené vlasy

    Ochrana

    Poškodené vlasy
    ...

    Vyzerajú vaše vlasy ako cukrová vata s rozštiepenými končekmi a bez lesku? Našťastie existujú efektívne spôsoby, ako vyliečiť poškodené vlasy.

    ...
  • Silikónová strarostlivosť o vlasy

    Ochrana

    Silikónová strarostlivosť o vlasy
    ...

    Niektoré vlasové protukty obsahujú silikóny. Zistite, čo pre vaše vlasy tieto silikóny robia a pre ktoré typy vlasov sú vhodné a naopak, pre ktoré nie.

    ...
  • Farba kombinovaná s leskom: Zázračný rituál pre vaše vlasy

    Ochrana

    Farba kombinovaná s leskom: Zázračný rituál pre vaše vlasy
    ...

    Luxusný lesk, komplexná starostlivosť a svieža farba. Tomu hovoríme trojitý zásah! Všetko o tejto zázračnej farbe sa dozviete tu.

    ...
  • Vlasy a klimatizácia - Schwarzkopf.sk

    Ochrana

    Vlasy a klimatizácia - Schwarzkopf.sk
    ...

    Mrazivé dni si vyžadujú extra starostlivosť o vlasy. Prezradíme vám, ako prežiť zimu s krásnymi vlasmi.

    ...
  • Štýlové leto: produkty a doplnky, bez ktorých sa nezaobídete

    Ochrana

    Štýlové leto: produkty a doplnky, bez ktorých sa nezaobídete
    ...

    Ukážeme vám dva looky na horúce dni a predstavíme inovatívne produkty, s ktorými bude vaša hriva svieža a krásna po celé leto!

    ...
  • Keratín – zázračná starostlivosť zvnútra

    Ochrana

    Keratín – zázračná starostlivosť zvnútra
    ...

    Čo je keratín, prečo sa nachádza v produktoch a akú rolu zohráva v starostlivosti o vlasy? Čítajte ďalej a doprajte vlasom jeho výnimočné účinky!

    ...
  • Strihanie - Jediné riešenie pre záchranu vlasov?

    Ochrana

    Strihanie - Jediné riešenie pre záchranu vlasov?
    ...

    Stratili vaše vlasy svoju prirodzenú krásu a zdravý vzhľad? Pomôžeme vám prinavrátiť vašim vlasom život. Strihanie môže počkať.

    ...
  • Lecitín: Pre lesklé, pružné vlasy

    Ochrana

    Lecitín: Pre lesklé, pružné vlasy
    ...

    Lecitín má blahodárne účinky na suché a lámavé vlasy. Zistite, akú úlohu zohráva táto olejnatá látka v ošetrujúcich prípravkoch na vlasy.

    ...