Hydratácia pre vaše vlasy

Getty Images

Vlasy sa môžu vysušiť rovnako ako pokožka. Suché vlasy pôsobia matne, spľasnuto, pripomínajú slamu. Dodať im potrebnú vlhkosť je doslova nevyhnuté. Poradíme vám niekoľko spôsobov ako vlasy správne hydratovať. 

Najčastejšou príčinou, prečo vyzerajú vlasy nevýrazne a spľasnuto je nedostatok vlhkosti. Ďalším znakom dehydratácie vlasov je, že vlasy "elektrizujú". Zatiaľ čo pokožke stačí 10% vody, vlasy si jej vyžadujú 15 až 17 %.

Faktory dehydratácie vlasov

Teplo odoberá vlasom prirodzenú vlhkosť. Ak sú vaše vlasy samy o sebe suché, každodenné fénovanie a časté používanie nahrievaných natáčok alebo žehličky ich, aj pokožku hlavy zanecháva doslova vysušené. Preto by ste mali používať vlasové produkty na ochranu vlasov pred vysúšaním a fén zapínať na najmenší stupeň sušenia pri silnom prúdení vzduchu. Ak v zime navštevujete saunu, mali by ste si vlasy zabaliť do uteráka, aby ste tak chránili vlasy pre suchým teplom (až 100°C). Ochrana pred úbytkom vlhkosti vo vlasoch je ešte efektívnejšia, ak predtým použijete masku na vlasy. To isté platí aj v prípade opaľovania na pláži. Nosením klobúka, šiltovky či šatky chránite vaše vlasy pred extrémnym úbytkom vlhkosti a krepovatením. Udržať vlasy hydratované je obzvlášť dôležité v prípade farbených vlasov a vlasov s trvalou. 

Zdroje hydratácie pre vaš vlasy

Voda je špeciálny prostriedok. Pitie vody dodáva vášmu telu potrebnú dávku hydratácie pre metabolické procesy a podporuje obnovu štruktúry buniek. Pri extrémnej dávke ako je napr. kúpanie či sprchovanie môže voda pokožku u vlasy vysušovať. Znie to paradoxne, ale je to pravda. Preto je veľmi dôležité používať hydratačné vlasové šampóny. Medzi najúčinnejšie hydratačné a ošetrujúce látky v šampónoch a vlasových kúrach patria Aloe vera,  glycerol, panthenol rovnako ako hodváb a pšeničné proteíny. Vďaka ich molekulovej štruktúre tieto látky viažu vlhkosť vo vnútri vlasov a každý jeden vlas obalia ochranným filmom. Toto udrží vlasy jemné a posilní ich štruktúru. Vlasy si tak lepšie udržia svoju vlhkosť. 

Súvisiace články
  • Ako nájsť ten správny šampón

    Šampón na vlasy

    Ako nájsť ten správny šampón
    ...

    Cesta za krásnymi vlasmi začína už pri umytí. Šampón špeciálne určený presne pre vaše potreby totiž dokáže omnoho viac, než by ste predpokladali...

    ...
  • Správne šampónovanie

    Šampón na vlasy

    Správne šampónovanie
    ...

    Viete, čo všetko musíte pred šampónovaním vlasov zvládnuť? Pozrite sa, ako môžete vylepšiť svoju rutinu umývania vlasov.

    ...
  • Ten pravý šampón pre váš typ vlasov

    Šampón na vlasy

    Ten pravý šampón pre váš typ vlasov
    ...

    Používaním správneho šampónu určeného pre váš typ vlasov pomôžete svojim jemným, suchým alebo mastným vlasom, aby opäť žiarili zdravím.

    ...
  • Krásne vlasy za noc

    Ochrana

    Krásne vlasy za noc
    ...

    Aj počas spánku sa môžete starať o svoje vlasy. Užívajte si sladký odpočinok, zatiaľ čo vlasové masky, kúry, ošetrujúce produkty a spreje dodajú vlasom potrebnú starostlivosť. Poznáte zoznam najlepších vlasových produktov na nočnú starostlivosť o vlasy?

    ...
  • Poškodené vlasy

    Ochrana

    Poškodené vlasy
    ...

    Vyzerajú vaše vlasy ako cukrová vata s rozštiepenými končekmi a bez lesku? Našťastie existujú efektívne spôsoby, ako vyliečiť poškodené vlasy.

    ...
  • Silikónová strarostlivosť o vlasy

    Ochrana

    Silikónová strarostlivosť o vlasy
    ...

    Niektoré vlasové protukty obsahujú silikóny. Zistite, čo pre vaše vlasy tieto silikóny robia a pre ktoré typy vlasov sú vhodné a naopak, pre ktoré nie.

    ...
  • Farba kombinovaná s leskom: Zázračný rituál pre vaše vlasy

    Ochrana

    Farba kombinovaná s leskom: Zázračný rituál pre vaše vlasy
    ...

    Luxusný lesk, komplexná starostlivosť a svieža farba. Tomu hovoríme trojitý zásah! Všetko o tejto zázračnej farbe sa dozviete tu.

    ...
  • Vlasy a klimatizácia - Schwarzkopf.sk

    Ochrana

    Vlasy a klimatizácia - Schwarzkopf.sk
    ...

    Mrazivé dni si vyžadujú extra starostlivosť o vlasy. Prezradíme vám, ako prežiť zimu s krásnymi vlasmi.

    ...
  • Štýlové leto: produkty a doplnky, bez ktorých sa nezaobídete

    Ochrana

    Štýlové leto: produkty a doplnky, bez ktorých sa nezaobídete
    ...

    Ukážeme vám dva looky na horúce dni a predstavíme inovatívne produkty, s ktorými bude vaša hriva svieža a krásna po celé leto!

    ...
  • Keratín – zázračná starostlivosť zvnútra

    Ochrana

    Keratín – zázračná starostlivosť zvnútra
    ...

    Čo je keratín, prečo sa nachádza v produktoch a akú rolu zohráva v starostlivosti o vlasy? Čítajte ďalej a doprajte vlasom jeho výnimočné účinky!

    ...
  • Strihanie - Jediné riešenie pre záchranu vlasov?

    Ochrana

    Strihanie - Jediné riešenie pre záchranu vlasov?
    ...

    Stratili vaše vlasy svoju prirodzenú krásu a zdravý vzhľad? Pomôžeme vám prinavrátiť vašim vlasom život. Strihanie môže počkať.

    ...
  • Lecitín: Pre lesklé, pružné vlasy

    Ochrana

    Lecitín: Pre lesklé, pružné vlasy
    ...

    Lecitín má blahodárne účinky na suché a lámavé vlasy. Zistite, akú úlohu zohráva táto olejnatá látka v ošetrujúcich prípravkoch na vlasy.

    ...