Rady expertov: Konečne bez lupín!

Program proti lupinám: ako vznikajú, čo proti nim pomáha a ako sa ich nadobro zbaviť? Zistite všetko o príčinách vzniku lupín a starostlivosti o suchú pokožku hlavy, aby vás už nikdy netrápilo sneženie z hlavy. Už žiadne lupiny!

Na úvod jeden fakt: všetci máme lupiny. No nie každému spôsobujú výrazný problém. Tvorba lupín je normálny proces, pretože naša pokožka aj pokožka hlavy sa obnovujú zhruba každé štyri týždne. Lupiny teda nie sú nič viac než odumreté kožné bunky. Netreba si ich všímať, pokiaľ netrpíte ich nadprodukciou. V bežnom stave lupiny nie sú viditeľné. Sú také miniatúrne, že vaša pokožka sa ich nepozorovane zbavuje počas česania alebo umývania. Takže ako sa z tohto neviditeľného procesu stáva problém? Vtedy, keď sa pokožka začne obnovovať namiesto štyroch každé dva týždne. Po tomto krátkom intervale odumreté kožné bunky ešte držia pohromade, z pokožky odpadávajú vo veľkých kusoch a nepríjemne pútajú pozornosť. Padajú na krk a ramená ako malé snehové vločky. Ale netrápte sa, tento neželaný problém dostanete ľahko pod kontrolu pomocou niekoľkých krokov.  

5 tipov proti lupinám

1. Hýčkajte pokožku hlavy

K pokožke hlavy sa správajte rovnako ako k svojej pleti: venujte jej dostatok lásky a pozornosti. Vyhýbajte sa akémukoľvek podráždeniu, od umývania príliš horúcou vodou, nadmerného trenia pri presúšaní vlasov uterákom až po príliš intenzívne česanie či vysoké teploty pri fúkaní vlasov. Všetky tieto faktory prispievajú k namáhaniu a vysušovaniu pokožky hlavy.  

2. Používajte šampón proti lupinám

Aby ste odstránili odumreté bunky, môžete si vlasy umývať každý deň. Dôležitý je v tomto prípade vhodný vlasový produkt. Zvoľte šampón proti lupinám, tieto prípravky totiž obsahujú aj antimikrobiálne látky, ktoré vám pomôžu zbaviť sa lupín.

Tip: Šampón proti lupinám môžete používať každý deň zhruba mesiac. Potom by však malo stačiť, ak si ho budete nanášať raz do týždňa. Najlepšie urobíte, ak si medzitým vlasy umyjete jemným šampónom. Po pol roku sa môžete znova vrátiť k šampónu pre normálne vlasy.

3. Doprajte si liečebnú olejovú kúru

Pretože bežný šampón vám vlasy tzv. „odmastí“, aby sa pokožka hlavy účinnejšie vyčistila, experti odporúčajú kúru s olejom. Večer pred spaním si do vlasov pipetou naneste pár kvapiek olivového oleja a nechajte cez noc pôsobiť. Ráno si ho vymyte jemným šampónom a vaša pokožka hlavy bude dostatočne hydratovaná!

4. Používajte vhodné stylingové produkty

Oblúkom sa vyhýbajte stylingovým prípravkom s obsahom alkoholu , aj oni totiž dokážu pokožku hlavy nepríjemne vysušiť. Najvhodnejšie sú produkty, ktoré neprichádzajú do kontaktu s pokožkou hlavy – pri úprave účesu radšej namiesto vosku či gélu použite lak na vlasy.

5. Základom je dobrý strih

Ak trpíte lupinami, ten správny účes vám nesmierne uľahčí starostlivosť o vlasy. Príklad: krátke vlasy majú pri každodennom umývaní vlasov neprekonateľnú výhodu – v porovnaní s dlhými vlasmi sa oveľa rýchlejšie umývajú i schnú. Vhodný účes vám môže pomôcť aj vtedy, ak ste sa lupín ešte celkom nezbavili a potrebujete ich zamaskovať vlasmi – vyhnite sa rovným cestičkám a pred uhladeným lookom uprednostnite kučery alebo vlny. Uvoľnený uzol navrchu hlavy či strapatý výčes sú pre tento účel ako stvorené!   

Súvisiace články
  • Ako nájsť ten správny šampón

    Šampón na vlasy

    Ako nájsť ten správny šampón
    ...

    Cesta za krásnymi vlasmi začína už pri umytí. Šampón špeciálne určený presne pre vaše potreby totiž dokáže omnoho viac, než by ste predpokladali...

    ...
  • Správne šampónovanie

    Šampón na vlasy

    Správne šampónovanie
    ...

    Viete, čo všetko musíte pred šampónovaním vlasov zvládnuť? Pozrite sa, ako môžete vylepšiť svoju rutinu umývania vlasov.

    ...
  • Ten pravý šampón pre váš typ vlasov

    Šampón na vlasy

    Ten pravý šampón pre váš typ vlasov
    ...

    Používaním správneho šampónu určeného pre váš typ vlasov pomôžete svojim jemným, suchým alebo mastným vlasom, aby opäť žiarili zdravím.

    ...
  • Krásne vlasy za noc

    Ochrana

    Krásne vlasy za noc
    ...

    Aj počas spánku sa môžete starať o svoje vlasy. Užívajte si sladký odpočinok, zatiaľ čo vlasové masky, kúry, ošetrujúce produkty a spreje dodajú vlasom potrebnú starostlivosť. Poznáte zoznam najlepších vlasových produktov na nočnú starostlivosť o vlasy?

    ...
  • Poškodené vlasy

    Ochrana

    Poškodené vlasy
    ...

    Vyzerajú vaše vlasy ako cukrová vata s rozštiepenými končekmi a bez lesku? Našťastie existujú efektívne spôsoby, ako vyliečiť poškodené vlasy.

    ...
  • Silikónová strarostlivosť o vlasy

    Ochrana

    Silikónová strarostlivosť o vlasy
    ...

    Niektoré vlasové protukty obsahujú silikóny. Zistite, čo pre vaše vlasy tieto silikóny robia a pre ktoré typy vlasov sú vhodné a naopak, pre ktoré nie.

    ...
  • Farba kombinovaná s leskom: Zázračný rituál pre vaše vlasy

    Ochrana

    Farba kombinovaná s leskom: Zázračný rituál pre vaše vlasy
    ...

    Luxusný lesk, komplexná starostlivosť a svieža farba. Tomu hovoríme trojitý zásah! Všetko o tejto zázračnej farbe sa dozviete tu.

    ...
  • Vlasy a klimatizácia - Schwarzkopf.sk

    Ochrana

    Vlasy a klimatizácia - Schwarzkopf.sk
    ...

    Mrazivé dni si vyžadujú extra starostlivosť o vlasy. Prezradíme vám, ako prežiť zimu s krásnymi vlasmi.

    ...
  • Štýlové leto: produkty a doplnky, bez ktorých sa nezaobídete

    Ochrana

    Štýlové leto: produkty a doplnky, bez ktorých sa nezaobídete
    ...

    Ukážeme vám dva looky na horúce dni a predstavíme inovatívne produkty, s ktorými bude vaša hriva svieža a krásna po celé leto!

    ...
  • Keratín – zázračná starostlivosť zvnútra

    Ochrana

    Keratín – zázračná starostlivosť zvnútra
    ...

    Čo je keratín, prečo sa nachádza v produktoch a akú rolu zohráva v starostlivosti o vlasy? Čítajte ďalej a doprajte vlasom jeho výnimočné účinky!

    ...
  • Strihanie - Jediné riešenie pre záchranu vlasov?

    Ochrana

    Strihanie - Jediné riešenie pre záchranu vlasov?
    ...

    Stratili vaše vlasy svoju prirodzenú krásu a zdravý vzhľad? Pomôžeme vám prinavrátiť vašim vlasom život. Strihanie môže počkať.

    ...
  • Lecitín: Pre lesklé, pružné vlasy

    Ochrana

    Lecitín: Pre lesklé, pružné vlasy
    ...

    Lecitín má blahodárne účinky na suché a lámavé vlasy. Zistite, akú úlohu zohráva táto olejnatá látka v ošetrujúcich prípravkoch na vlasy.

    ...