Skip to Content

Ako sa zbaviť lupín

Biele lupiny na čiernom oblečení nie sú veľmi príjemná vec. Náš expert na vlasy Dr. Edo Hoting vám vysvetlí ako sa nepríjemných lupín rýchlo zbavíte.

Hneď na začiatku by sme vás chceli ubezpečiť, že sa kvôli lupinám nemusíte cítiť trápne. Každý druhý človek trpí výskytom lupín vo vlasoch. Faktom je, že vytváranie lupín prirodzený a zdravý proces. Naša koža sa sama regeneruje, pričom staré bunky odumierajú. Ich životný cyklus je okolo 28 dní a po odumretí uvoľnia miesto pre nové bunky. Tieto bunky nie sú voľným okom viditeľné,  preto nie sme tento proces schopní sledovať.

Umývanie vlasov šampónom zbavuje pokožku i vlasy odumretých buniek. Bunky sú viditeľné len v prípade, že pokožka produkuje nadmerné množstvo rohovinových buniek. Nemá to však nevyhnutne súvislosť so suchou pokožkou. Lupinami môžu trpieť aj ľudia s mastnými vlasmi. Náš expert na vlasy Dr. Edo Hoting vás oboznámi s najnovšími výsledkami výskumu tvorby lupín.

SK: Vyskytujú sa lupiny a svrbenie kože vždy spolu?

DH: Nie. Bežná tvorba lupín sa vždy vyskytuje bez sprievodných príznakov. Svrbenie kože sa objaví len u neprimerane veľkého množstva lupín.

SK: Môžu časté umývanie vlasov, alebo tvrdá voda spôsobiť nadmernú tvorbu lupín?

DH: Prostredie a ďalšie podmienky môžu mať vplyv na tvorbu lupín. Suchý vzduch z kúrenia a príliš málo slnka v zime sú faktory, ktoré spôsobujú lupiny. Aj fénovanie veľmi teplým prúdom môže spôsobiť viditeľné lupiny. Kvalita vody a jej zloženie však nemá na tvorbu lupín žiadny vplyv. Na rozdiel od mydiel, moderné šampóny účinkujú výborne aj vtedy, keď máte tvrdú vodu. Tvorba lupín, bez žiadnych vedľajších účinkov, nie je chorobou a dá sa dlhodobo vyriešiť používaním správnych kozmetických prípravkov a šampónov proti lupinám.

SK: Je možné, aby mal človek s mastnou pokožkou hlavy lupiny?

DH: Áno, je to možné.  Pôsobenie veľmi aktívnych tukových žliaz spôsobí, že tuk kožné bunky k sebe prilepí, a tie ostanú na pokožke hlavy/vo vlasoch.

SK: Je potrebné používať šampón proti lupinám aj ako prevenciu?

DH: Nie, v prípade správnej starostlivosti je problém s  lupinami na nejakú dobu vyriešený. Nie je potrebné používať ďalej šampón proti lupinám. V prípade, že opätovne spozorujete problém s lupinami, môžete opäť použiť šampón proti lupinám. Existuje tiež niekoľko špecializovaných vlasových prípravkov. Napríklad Pyrition zinku bojuje proti premnoženiu prirodzených kvasinkových húb na pokožke hlavy, a redukuje tak množstvo vyprodukovaných lupín.

SK: Sú šampóny proti lupinám necitlivé voči vlasom?

DH: Nie, nie je žiadny dôvod obávať sa používať šampón proti lupinám. Tento šampón je vhodné nechať na hlave o niečo dlhšie (okolo dvoch minút). Dáte tak účinným látkam možnosť pôsobiť na pokožku hlavy. Odstránenie lupín tiež vyžaduje častejšie zmývanie hlavy. Veľmi vhodné sú aj posilňujúce prostriedky, ktoré je tiež vhodné nechať pôsobiť na hlave o niečo dlhšie.

Ako sa brániť proti lupinám:

  • Vyhnite sa podráždeniu  pokožky, ktoré môže byť spôsobené umývaním vlasov veľmi horúcou vodou, silným drhnutím uterákom, používaním tvrdých kief na vlasy, alebo fénovaním pri vysokých teplotách.
  • Ak ste u seba spozorovali lupiny, nedráždite viac pokožku farbením, vyrovnávaním, alebo trvalou.
  • Ak sú vaše vlasy namáhané a suché, šampón proti lupinám ich môže ešte viac vysušiť. Mali by ste si preto vlasy po každom umytí šampónom starostlivo opláchnuť.
  • Nezdravé stravovacie návyky a/alebo neustále stresovanie sa samo o sebe k lupinám nevedie, ale môže zhoršiť ich stav.

Súvisiace články
  • Ako nájsť ten správny šampón

    Šampón na vlasy

    Ako nájsť ten správny šampón
    ...

    Cesta za krásnymi vlasmi začína už pri umytí. Šampón špeciálne určený presne pre vaše potreby totiž dokáže omnoho viac, než by ste predpokladali...

    ...
  • Správne šampónovanie

    Šampón na vlasy

    Správne šampónovanie
    ...

    Viete, čo všetko musíte pred šampónovaním vlasov zvládnuť? Pozrite sa, ako môžete vylepšiť svoju rutinu umývania vlasov.

    ...
  • Ten pravý šampón pre váš typ vlasov

    Šampón na vlasy

    Ten pravý šampón pre váš typ vlasov
    ...

    Používaním správneho šampónu určeného pre váš typ vlasov pomôžete svojim jemným, suchým alebo mastným vlasom, aby opäť žiarili zdravím.

    ...
  • Krásne vlasy za noc

    Ochrana

    Krásne vlasy za noc
    ...

    Aj počas spánku sa môžete starať o svoje vlasy. Užívajte si sladký odpočinok, zatiaľ čo vlasové masky, kúry, ošetrujúce produkty a spreje dodajú vlasom potrebnú starostlivosť. Poznáte zoznam najlepších vlasových produktov na nočnú starostlivosť o vlasy?

    ...
  • Poškodené vlasy

    Ochrana

    Poškodené vlasy
    ...

    Vyzerajú vaše vlasy ako cukrová vata s rozštiepenými končekmi a bez lesku? Našťastie existujú efektívne spôsoby, ako vyliečiť poškodené vlasy.

    ...
  • Silikónová strarostlivosť o vlasy

    Ochrana

    Silikónová strarostlivosť o vlasy
    ...

    Niektoré vlasové protukty obsahujú silikóny. Zistite, čo pre vaše vlasy tieto silikóny robia a pre ktoré typy vlasov sú vhodné a naopak, pre ktoré nie.

    ...
  • Farba kombinovaná s leskom: Zázračný rituál pre vaše vlasy

    Ochrana

    Farba kombinovaná s leskom: Zázračný rituál pre vaše vlasy
    ...

    Luxusný lesk, komplexná starostlivosť a svieža farba. Tomu hovoríme trojitý zásah! Všetko o tejto zázračnej farbe sa dozviete tu.

    ...
  • Vlasy a klimatizácia - Schwarzkopf.sk

    Ochrana

    Vlasy a klimatizácia - Schwarzkopf.sk
    ...

    Mrazivé dni si vyžadujú extra starostlivosť o vlasy. Prezradíme vám, ako prežiť zimu s krásnymi vlasmi.

    ...
  • Štýlové leto: produkty a doplnky, bez ktorých sa nezaobídete

    Ochrana

    Štýlové leto: produkty a doplnky, bez ktorých sa nezaobídete
    ...

    Ukážeme vám dva looky na horúce dni a predstavíme inovatívne produkty, s ktorými bude vaša hriva svieža a krásna po celé leto!

    ...
  • Keratín – zázračná starostlivosť zvnútra

    Ochrana

    Keratín – zázračná starostlivosť zvnútra
    ...

    Čo je keratín, prečo sa nachádza v produktoch a akú rolu zohráva v starostlivosti o vlasy? Čítajte ďalej a doprajte vlasom jeho výnimočné účinky!

    ...
  • Strihanie - Jediné riešenie pre záchranu vlasov?

    Ochrana

    Strihanie - Jediné riešenie pre záchranu vlasov?
    ...

    Stratili vaše vlasy svoju prirodzenú krásu a zdravý vzhľad? Pomôžeme vám prinavrátiť vašim vlasom život. Strihanie môže počkať.

    ...
  • Lecitín: Pre lesklé, pružné vlasy

    Ochrana

    Lecitín: Pre lesklé, pružné vlasy
    ...

    Lecitín má blahodárne účinky na suché a lámavé vlasy. Zistite, akú úlohu zohráva táto olejnatá látka v ošetrujúcich prípravkoch na vlasy.

    ...